15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.copenhagenlive.dk 300 true

Guide til Christiania og det alternative København

Christiania er et af de mest kendte områder i København. Det er en kæmpe turistattraktion, som får masser af opmærksomhed i medierne og som mange også snakker om. Vi mener, at det er en del af København, som absolut skal besøges. Her får du den ultimative guide til Fristaden Christiania.

Christianias historie

Engang var Christiania et militærområde. Det ligger lige midt i København, og derfor har beliggenheden altid været attraktiv. Efter militæret gik ud af området, blev området beboet af frisindede mennesker, der på det tidspunkt identificerede sig som hippier. De fastsatte egne regler for, hvordan deres lille samfund skulle fungere, og officielt blev Fristaden Christiania grundlagt i 1971.

Fristaden styres af de personer, som bor der. Styreformen kaldes konsensusdemokrati, hvor der ikke foretages afstemninger, men hvor alle kan få deres mening hørt, og hvor beslutningerne træffes officielt, når der er skabt enighed efter at have hørt de forskellige meninger. Den højeste myndighed kaldes Fællesmødet. Her kan alle beboere deltage. Christiania har ry for at være stærkt venstreorienteret.

Det er muligt at flytte til Christiania, men det er svært. Man skal ansøge om at bo der, og der er faktisk stor efterspørgsel efter at komme ind. Kun få bliver accepterede, da der sættes begrænsninger for, hvor mange nye borgere, der kan komme ind i området. Både danskere og udlændinge er interesserede. Trods at det er svært at få bopæl i Christiania, kan alle komme ind og besøge Fristaden helt uden begrænsninger.

Der har længe været konflikter mellem Christiania og den danske stat. Især på grund af den ulovlige narkohandel, der foregår i Christiania. Der var især spændinger midt i 00’erne, hvor der var trusler om at lukke helt ned for Christiania. Siden 2010 har situationen dog været rolig, og Christiania har i høj grad formået at beholde en grad af selvstændighed. Siden 2013 er det dog officielt, at de samme love gælder for Christiania, som gælder for resten af Danmark.

I dag tjener Fristaden mange penge på turisme og er den fjerde største attraktion i København. Internationalt har Christiania fået meget opmærksomhed på grund af sangeren Lukas Graham, der kommer fra Christiania og som har talt meget om det.

Aktiviteter og seværdigheder i Christiania

Christiania er i sig selv en stor turistattraktion, men hvilke ting kan man lave inde i selve Fristaden?

Der er faktisk en del muligheder. Først og fremmest er Christiania et smukt naturområde, hvor der er den store sø, de mange træer og de generelt rene og grønne omgivelser. En picnic i Christiania er et glimrende tiltag!

Den ældste forretning i Christiania kaldes for Smedie. Den er et besøg værd. I begyndelsen producerede de ovne, men skiftede hurtigt til cykler, og nu er de kendte for deres ladcykler. Disse cykler er utroligt populære i Christiania og ses utroligt ofte. Du kan selv købe eller leje én, hvis du har lyst til det. Generelt er det nemt at leje en cykel i Christiania og komme rundt i Fristaden.

Spillestedet Loppen er et andet must. Det er ikke altid åbent, men når det er, bør du absolut besøge det. Det er et sted for alternativ musik. Kun sjældent er det store navne, der spiller, men i stedet er det ofte nye talentfulde bands og artister. Stemningen må siges at være rigtig god, og her er det muligt at få en fremragende oplevelse. Den Grå Hal er et sted, hvor der indimellem kommer lidt større navne til, og hvor der også er god musik. For eksempel har Bob Dylan engang været forbi for at spille her.

Morgenstedet og Spiseloppen kan anbefales, hvis du er sulten og gerne vil have et alternativt måltid. Der lægges vægt på kreativiteten mag måltidet og maden er faktisk ganske god.

Pusher Street må selvfølgelig heller ikke overses. Dette sted er kendt for handlen af hash, og er måske det mest kendte og berygtede område i Christiania. Men det bør absolut ikke glemmes – selv hvis du ikke har nogen planer om at købe eller bruge hash, er det et interessant sted at se fra et kulturelt synspunkt.

Generelt anbefaler vi, at du tager en lang gåtur i Christiania og får hele indtrykket ind under huden. Der er meget at se og lave, og det er bedst, når det foregår i et roligt og afslappende tempo.

Sådan kommer du til og fra Christiania

Christiania ligger ret centralt, så du kan sikkert nemt gå dertil, afhængigt af hvor du starter henne. Det ligger i bydelen Christianshavn, lige nord for Amager. Christianshavn er et af de rigeste områder i København, hvilket jo er lidt sært, når vi sammenligner med Christiania, hvor de slet ikke har fokus på penge og materielle værdier.

Hvis du foretrækker at bruge offentlig transport, så kan du tage metroen dertil. Linje 1 og 2 stopper begge i Christianshavn, lige i nærheden af Christiania. Flere busser kører også lige i nærheden af Fristaden.

Når du er inde i selve Christiania, kan du gå rundt og eventuelt få en guidet rundvisning. Du kan også leje en cykel og selv køre rundt. Det meste kan ses på én dag, så det er ret overskueligt.

Sikkerhed og regler

Generelt er Christiania et sikkert sted. Det er ikke altid det indtryk, som man får i medierne, når der tales om narkohandlen. Men faktum er, at christianitterne selv er imod hårde stoffer, og at det primært er hash, der sælges. Overholder du de lokale regler er det et ganske sikkert sted, hvor de fleste besøgende aldrig kommer ud for noget dårligt.

Det frarådes stærkt, at du tager billeder inde i Christiania. Mange gør det alligevel, men de lokale tillader det generelt ikke, så det er bedst at lade være. Lad også være med at stå fremme med din telefon i lang tid af gangen. Hvis du taler i telefon eller står og skriver beskeder hele tiden, så kan det også give det forkerte indtryk.

Selvom det måske er fristende at købe hash, så frarådes det også, da besiddelse af hash jo fortsat er ulovligt i Danmark.

Generelt: Følg de lokale regler, spørg hvis du er i tvivl om noget, og husk på at de almindelige danske love også gælder i Christiania. Opfør dig ordentligt, vis respekt og tag det roligt inde i Christiania.

En fremragende oplevelse

Der er ingen tvivl om, at Christiania er en af de bedste turistattraktioner, og at det er noget, som bør opleves. Både danskere og udlændinge er tiltrukkede af stedet, hvilket siger en del – Christiania formår i den grad at vække interesse.

Vi anbefaler stærkt, at du besøger Christiania og danner dit eget indtryk af Fristaden. Det er en alternativ del af København, som skiller sig ud fra resten af byen, men det er netop det, der gør Christiania så interessant. Besøg den på din tur til København – det er de færreste, der fortryder det!

Find mere om Christiania her (Eng) of her (Dansk) – https://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/culture/alternative-christiania